0

Bezpieczeństwo na stoku narciarskim?

Główną przyczyną wypadków na stokach jest oczywiście brawura, a także (z czego mało kto zdaje sobie sprawę) rewolucja w sprzęcie i tłok na stokach – bo sporty zimowe przyciągają z roku na rok coraz więcej amatorów.

Łatwość jazdy na nartach carvingowych, których na stokach jest coraz więcej, zachęca do rozwijania zbyt dużych szybkości na stokach – nawet jeśli ktoś nie ma dość doświadczenia.

Przedstawiamy Wam kilka kroków do bezpiecznego narciarstwa! Tak by wakacje były udanym wypoczynkiem i nie skończyły się w szpitalnym łóżku!

1.Przed wyjazdem poświęć trochę czasu na „ćwiczenia na sucho”.

2.Sprzęt narciarski kupuj pod okiem profesjonalisty (chyba, że zdecydujesz się na wypożyczenie sprzętu już na miejscu – bo większość stoków ma w swojej ofercie wypożyczalnie sprzętu) – on doradzi Ci co kupić – biorąc pod uwagę Twój wzrost, wagę i wiele innych parametrów.

3.Kiedy jedziesz na wakacje samochodem, pamiętaj, by odpowiednio zabezpieczyć narty przed czynnikami zewnętrznymi – mamy tu na myśli sól drogową – która może uszkadzać plastikowe elementy nart – przewoź je więc zawsze w specjalnych pokrowcach.

4.Zawsze miej kask! Nie ważne czy jesteś profesjonalistą czy amatorem – zawsze!

5.Przed wyprawą na stok, poświęć chwilę na rozgrzewkę – to naprawdę Ci pomoże.

6.Nie szalej! Jeśli warunki śniegowe i pogodowe nie pozwalają na szybką jazdę – nie rób tego – zwolnij – dla bezpieczeństwa swojego i innych. Nie jesteś sam na stoku.

7.Przeczytaj i przestrzegaj międzynarodowego kodeksu narciarskiego.

W Kluszkowcach znajduje się wspaniały stok narciarski, który zachwyci każdego – zarówno amatora, jak i profesjonalistę. Malownicza okolica jeszcze bardziej urozmaica zjazdy a wiele innych atrakcji sprawia, że ta piękna wieś przyciąga co roku jeszcze większą ilość turystów – i to nie tylko w okresie zimowym. Kilka rodzajów tras (od łagodnych o ostre) dają naprawdę wiele zabawy – każdemu! Sprawdźcie sami http://www.czorsztyn-ski.com.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *